3D illustration of a generic sports exhaust manifold isolated on white.

Kipufogó

A kipufogórendszer feladata:

1. A motor hengereiből kiáramló kipufogó gáz szabadba vezetése
2. A motor működéséből adódó zajok, hangenergiák elnyelése

A kipufogórendszer elemei:

Leömlőcsonk : Feladata: a motor hengereiből kiáramló kipufogógáz szűkítése egy, vagy két csővezetékbe. Általában acélöntvényből készül.

Leömlőcsövek : Feladata: a leömlőcsonkból kiáramló kipufogógáz tovább szűkítése, illetve elvezetése.
Ilyen pl. az Y cső.

Lambda szonda : Általában a leömlőcsonkba vagy a csővezeték első méretébe csavarozva helyezik el. Tulajdonképpen a motor elektronika érzékelője, feladata a kipufogógáz összetételének (oxigén tartalmának) mérése.

Fexibilis csőtag, vagy golyós billenő csatlakozó : Feladata: a motor billenéséből adódód mozgatások felvétele, dízel üzemű gépkocsinál a rezonancia elnyelése. Hiánya csőtörést idéz elő.

Katalizátor : Szerepe környezetvédelmi jellegű. Feladata egyrészt a kipufogógáz tisztítása, másrészt felépítésénél fogva a hangtompítás.

Folytó- és hangtompító dobok : Feladatuk: a motor működéséből adódó zajok, hangenergiák csökkentése, elnyelése. Egymáshoz illetett kamrákból épülnek fel, melyek lyukacsos (perforált) csövekkel kapcsolódnak össze.

Végdob : A legutolsó kipufogódob belső szerkezeti felépítése nagy mértékben befolyásolja a kipufogórendszerből távozó hangminőséget. Sportdoboknál mély, dübörgő hang jön.

Bilincsek, csatlakozók, felfüggesztő elemek : Feladatuk: oldható kötést biztosítanak a kipufogó különböző elemei között, és rugalmasan tartják a kipufogó berendezést a gépjármű alvázához.