3D illustration of a generic sports exhaust manifold isolated on white.

Motor

A motor a gépjármű erőforrása, mely megfelelő működése által képes mozogni. Szervizünkben benzines és diesel motorok javítását végezzük.

A motor megfelelő működésének alapfeltétele a megfelelő motorolaj használata, előírások szerinti cseréje. Motorolaj biztosítja a motor mozgó alkatrészeinek kopásmentességét és a keletkező hő elvezetését.

A motorolaj a motor működése során is hártyavékony kenőréteget képez a két felület között. Ezen kívül a motorolaj szerepet játszik a működés során keletkező hő elszállításában.

A felhevült motorolaj lefolyik az olajteknőbe, helyére friss, kevésbé magas hőmérsékletű motorolaj érkezik. A megfelelő motorolaj a tömítéseket is regenerálja, szakszóval kondicionálja.

MOTOROLAJ TÍPUSOK

Ásványi motorolajok

Az ásványi motorolajok ásványi alapolaj és adalékok keverékei. Az ásványi alapolaj finomított, viasztalanított kőolaj. Molekulaszerkezetét tekintve heterogén, gyakorlatilag ahány molekula, annyi féle. Ebből adódóan tulajdonságai elég kiszámíthatatlanok és változóak. Az ásványi olajok egymásba gabalyodott molekulái nem képesek állandó sebességgel áramlani, ezért az olaj lassabban és kevésbé kiszámítható módon szállítja el a hőt a forró pontokról, mint a szintetikus motorolaj.

Félszintetikus motorolajok

A félszintetikus motorolajok alapolajai szintén ásványi alapolajok, de olyanok, amelyek átestek egy hidrogénező finomítási szakaszon. Így maga az alapolaj hidrokrakkolt vagy hidroizomerizált formában kerül felhasználásra. Ezekből dolgozva olyan ásványi motorolajat kapunk, amely szintetikusszerű tulajdonságokat mutat. A félszintetikus olajokat nevezik még részszintetikusnak, szintetikus alapúnak, HC-szintetikusnak, szintetikus bázisúnak, stb.

Szintetikus motorolajok

A szintetikus olajok laboratóriumi körülmények között szintetizált alapolajokból készülnek. A megtervezett molekulastruktúrának köszönhetően sokkal kiszámíthatóbb és állandóbb minőséget képviselnek.  A szintetikus olajok homogén molekulaszerkezete biztosítja az olaj állandó sebességű, stabil áramlását. A szintetikus olaj sokkal jobban tűri a hőt, mint az ásványi. A megemelkedett motorhőmérséklet kokszképződést okoz egy ásványolajnál, viszont egy szintetikusnál nem. Az alacsonyabb téli viszkozitás biztosítja, hogy a motor rövidebb ideig maradjon kenés nélkül egy hidegindítás után.